Korttidslån

Med så kallade korttidslån är lån som betalas ut och amorteras av i en klumpsumma. Man betalar därför inte av delar av lånet i regelbundna intervaller eller liknande, t.ex. varje månad, utan när det är dags att betala lånet betalas det i sin helhet, tillsammans med den ränta som debiteras för lånet. Både privatlån och t.ex. smslån kan vara korttidslån, och det är främst detta upplägg som kännetecknar denna lånetyp, snarare än något annat. 

Korttidslån

Korttidslån kan beviljas mot en säkerhet, men det är vanligare att dessa lån är så kallade blancolån, dvs. lån utan säkerhet.


Vanlig löptid

De flesta korttidslån tas på belopp mellan 10 000 och 350 000 kronor, och ju mindre summa det gäller, desto kortare brukar löptiden på lånet vara, dvs. desto snabbare ska det i regel betalas tillbaka. Ett år är t.ex. en vanlig löptid på ett litet korttidslån, men det brukar förstås vara flera år för de större lånen.

Hur hög ränta man betalar för ett av dessa lån samt vilka andra avgifter och kostnader som tillkommer för det varierar beroende på vilket lån man tar och av vilken lånegivare. Därför kan detta variera en hel del, vilket gör att vi rekommenderar att man jämför priser på dessa lån, precis som man bör göra för alla lånetyper, innan man ansöker om ett av dessa lån. På detta vis undviker man att betala onödigt mycket för lånet, något som de flesta förstås eftersträvar.

Viktigt att tänka på när man tar ett korttidslån är även att man bör sträva efter att ta ett så litet lån som möjligt, för även om man kanske kan ta ett större lån så kommer det förmodligen inte att vara så kul att betala tillbaka ”onödiga pengar” när det är dags för återbetalning av lånet. Det är därför precis lika viktigt som med andra lån att alltid fråga sig själv hur mycket man egentligen behöver låna och om man verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka hela summan så småningom för att det hela ska bli en positiv upplevelse.